LED-strips – en ljuslist med många användningsområden

Written by Hemmafixaren. Posted in Inredning, Maskin & Elektronik

trappbelysning Det finns många, om inte oändligt många användningsområdet för LED-strips och många fördelar. En LED-list drar betydligt mindre ström vilket gör att den är mer miljövänlig and traditionella lampor. Det är även väldigt hållbara och ska klara av upp till 50 000 timmars användning. När du använder LED-lister sparar du inte bara in pengar på el, du sparar även in pengar genom att du inte behöver köpa en massa nya lamor hela tiden när de går sönder.

Vad är en LED-strip?

Det är precis vad det låter som, en flexibel remsa med ett antal LED-dioder som alla är kopplade tillsammans. Längden på remsan varierar och du kan i stort sätt få hur lång remsa som helst genom att koppla ihop flera stycken. Varje remsa har en självhäftande teip på baksidan som du kan fästa på en slät yta såsom golv, väggar, möbel eller hylla. Det är ett perfekt val för dig som vill experimentera lite och ha ljus på lite annorlunda ställen, till exempel under sängen, soffan, bakom lister och så vidare där en vanlig lampa inte får plats.

Få ett bättre ljus i köket

I köket vill många gärna ha ett ganska så skarpt ljus som arbetsbelysning. Här kan du sätta upp LED-remsor under skåpen ovanför diskbänken istället för lysrör som är vanligt. Du kan själv välja styrka och färg på ljuset så att det passar dina preferenser.

Lys upp trappor

En trappa, både utom- och inomhus kan vara en plats där det är mörkt. För att lysa upp trappan på ett härligt sätt kan du exempelvis fästa LED-remsor under räcket eller under lister på sidan av trappan. Vart du sätter LED-stripsen är såklart upp till dig, det går att experimentera och testa sig fram tills du blir nöjd.

Hyllor och skåp

Ett annat bra användningsområde är att sätta upp LED-remsor i skåp eller under hyllor. På så sätt kan du få ett härligt ljus i ett skåp med glasdörrar. Eftersom remsorna är så tunna kommer de inte synas och de är lätta att gömma undan. Du kan experimentera med olika ljuskällor och styrka på ljuset för att få till en riktigt härlig belysning i dina skåp.

Lys upp golvet som aldrig förr

Innan LED-strips hade vi inte så många val när det kommer till lampor. Antingen var det lampor i taket, på väggen, eller mindre lampor på fönsterbräden eller golvlampor. Med en LED-strip är möjligheterna oändliga. Du kan exempelvis fästa dem under soffor, fåtöljer, sängar, bord och så vidare. På så sätt kan du få ljus även i golvhöjd. Experimentera på olika platser i hemmet och upptäck ett helt nytt sätt att få till härliga områden med ljus som kommer från flera olika håll.

Dimbara eller ej dimbara

LED-strips går att få i olika längder och även som dimbara men då behöver du en speciell dimmer. Det är fördelaktigt att använda en dimmer eftersom du kan få till den perfekta stämningen genom att antingen höja eller sänka ljuset till önskad styrka.

Använd LED-remsor utomhus

En stor fördel med LED-strips är att du kan använda dem utomhus. Få till en grym belysning som lyser upp ditt hus och trädgård på ett annorlunda sätt. Fördelen är att belysningen går att gömma undan så endast ljuset kommer fram. Är du nyfiken och vill veta mer? Läs Ljuskoncepts guider om vilka LED-strips som ger bäst ljus.

Lär dig mer om gummilarver

Written by Hemmafixaren. Posted in Maskin & Elektronik, Spara pengar

Slitna gummilarver I den här guiden kommer vi ge lite info om vad gummilarver är och hur du gör för att byta ut dem på din grävmaskin. Här finns också information så du vet vilka gummilarver du behöver för din maskin.    

Vad är gummilarver?

Namnet gummilarver eller larvband kommer från utseendet på det band som håller ihop hjulen på ett bandfordon. Banden underlättar att köra på, för andra fordon, svåråtkomlig terräng, så som mjukt underlag till exempel sand. Användning av fordon med vanliga hjul kan resultera i att man gräver ner sig i marken.  
Sprängskiss och förklaring av gummilarvband

Gummilarvens olika beståndsdelar. Foto från DRBWorld.com

  Gummilarver består av fyra komponenter.
  1. Gummi, den yttersta delen som skyddar stålet under.
  2. Stållänkar, länkarna håller ihop bandets stomme. De finns där för att skapa drivet av gummibandet.
  3. Stålkord, står emot spänningar och håller bandet styvt.
  4. Textillager, finns mellan stålkorden och stållänkarna och är där för att minska slitage
 

När är det dags att byta larverna?

   
Doosan minigrävare med gummilarvar

Att dina gummilarver glider, länkar är synliga eller har dålig spänning är säkra tecken på att dina larver behöver bytas ut. Foto ovan och i monteringsanvisningar från: gummilarver.nu

  Det finns fyra tecken du kan kolla efter för att veta om det är dags för ett byte av banden.
  • Minskad spänning. Viktigt är att hålla koll på att spänningen inte är för låg! I instruktionsboken för maskinen står det hur mycket du ska spänna, så att du inte spänner för mycket, det kommer att skynda på slitaget av gummilarverna.
  • Spruckna gummilarver. Det går inte att undvika att gummit spricker vid något tillfälle, men ser du sprickor är det dags att byta gummilarven. Om gummilarverna inte byts ut riskerar du att det bildas rost i stålband och stållänkar. Det finns många orsaker till att sprickor uppstår, terrängen du kör på men även felaktigt bruk.
  • Gummilarverna glider. Ser du att gummilarverna har glidit över kedjehjulet kan det finnas två orsaker till det: kedjehjulen är utslitna eller banden är utsträckta.
  • Metallänkar är synliga. Se till att underredet är rent, annars kan metallänkar gå igenom gummit.
 

Information du behöver veta

För att kunna byta banden måste du veta bandens bredd, CC mellan länkarna och antalet länkar. Denna information hittar du oftast på det gamla bandet på maskinen. Informationen brukar stå stämplad på yttersidan av gummit. Ifall informationen saknas kan du lätt mäta med ett måttband. Mät då gummibandets totala längd och avståndet mellan länkarna (också kallat CC), båda i millimeter. Räkna sedan hur många länkar det finns. För att lättare hålla koll kan du markera den länk du börjat vid och sen räkna alla varvet runt tills du kommer till markeringen. Du måste även ta reda på maskinens modell och fabrikat.  

Hur du byter gummilarver

Att byta gummilarver är relativt enkelt. Det underlättar ifall ni är två personer som utför jobbet. Tänk även på att ha på bra arbetskläder. Vad du behöver för att utföra arbetet är:  

Få bort det gamla bandet

  Precis som med en personbil måste maskinen först lyftas upp. Lyft upp maskinen med hjälp av schaktbladet eller grävmaskinsarmen och använd sedan domkraft eller lyftbockar för att säkra maskinen. Det räcker att maskinen är ett par centimeter ovanför marken. Skruva loss muttern som håller fast bandspänningen, bandspänningen lättar då fettet rinner ut. Kolla i instruktionsboken hur du gör. Med hjälp av din fot kan du trycka ner på mitten av bandet, då drar sig spännbandet lättare tillbaka. Du kan sedan testa att med händerna ta bort bandet från spännhjulet, funkar inte det ta hjälp av järnspettet eller plankan, samtidigt som du långsamt kör motorn framåt som driver bandet.  

Montera på nya gummilarven

  Lägg det nya bandet under maskinen och dra det över underredet. Montera först på kedjehjulet och dra sedan på spännhjulet. Använd inte järnspett till det då det kan skada det nya bandet. Skruva tillbaka muttern (som togs bort tidigare) för bandspänningsanordningen och fyll sedan på fett genom ventilen. Då du gjort det kommer spännhjulet att röra sig bakåt och spänna bandet. Pumpa inte in för mycket fett. Nu kan du försiktigt sänka ner maskinen igen och testa att det nya bandet rör sig som det ska. Ifall det inte gör det är något fel, försök då inte tvinga det att röra sig utan kontrollera istället vad som kan ha gått fel.    

Hur du undviker att larverna slits ned

  En faktor till hur mycket gummilarverna slits är föraren av fordonet. En förare som har rätt utbildning för att använda maskinen vet oftast bättre hur man undviker onödigt slitage. Såklart går det inte att undvika slitage helt, speciellt inte om maskinen används dagligen.
Slitna gummilarver

Slitet larvband. Foto: Wikimedia

Tänk på att det finns vissa förhållande som sliter mer på gummilarverna än andra, stenig mark, dåliga vägar, trottoarkanter och andra vassa föremål och ställen på vägen. Försök undvika dessa så långt det går och om det är nödvändig att köra gör det lugnt, så sliter du mindre på banden. Även skarpa och tvära svängar sliter mer. Tänk även på att salt, olja och kemikalier sliter på banden. Även temperaturen kan påverka, men det gäller endast extrema temperaturer över 45 grader eller under minus 25. Försök även att undvika att parkera på soliga eller regniga platser. Rengör gummilarverna ofta för att få bort jord, sand, sten och annan smuts.  

Dränering runt husgrunden – hur det går till och varför det är viktigt

Written by Hemmafixaren. Posted in Bygga Utomhus

Om du köpt eller rentav bara letat hus någon gång, så har du säkerligen läst i prospektet eller hört någon nämna ordet ’dränering’. Det beror på att det är något väldigt viktigt, som med största sannolikhet någon gång behöver göras om du är villaägare, om det inte redan är gjort. Här kan du läsa om dränering och hur du själv kan gå till väga för att dränera kring ditt hus på bästa sätt.  

Vad är dränering, och varför ska man dränera?

Dränering är viktigt för att skydda huset från fuktskador, dålig lukt och inte minst mögel i din husgrund. Det är inte bara otrevligt, det är också skadligt för hälsan och förstör långsiktigt huset. Dessa skador orsakas av bland annat grundvatten som kommer ifrån jorden, men också av regn och snö. För att förhindra detta så gräver man diken runt hela huset längs husgrunden. Sedan lägger man rör i dikena som i sin tur transporterar bort vattnet från huset till en stenkista, en vattenledning, eller en särskild dräneringsbrunn. Sedan ersätter man den grunden med till exempel grus, då fukt och regnvatten försvinner betydligt snabbare i grus än i lerjord.  

Hur dränerar jag själv?

Om du planerar att dränera på egen hand så krävs det planering och kunskap kring hur man gör detta på bästa sätt. Här kommer en praktisk lista på saker du behöver kolla upp innan du kan påbörja dräneringen!
  • Först och främst behöver du bestämma vart rensbrunnar och vattenledningarna ska vara, för att sedan mäta avstånd så att du vet hur långa rör som behövs.
  • Ibland behövs det byggtillstånd för att gräva och ansluta till ett kommunalt dagvattensystem eller för att bygga en stenkista. Kolla därför med din kommun om du behöver ansöka om ett sådant tillstånd.
  • Det är allra bäst att dränera under de torrare säsongerna på året, förslagsvis på hösten eller tidig vinter. Detta gör man för att minimera skador på trädgården i den mån möjligt.
  • Det kan också vara bra att kolla upp vart andra ledningar är grävda, så att inte eventuella skador uppstår på redan befintliga ledningar som t.ex. för telefon eller el.
  • Om du har en altan eller stenplattor kring husgrunden kommer du även få ta bort dessa tillfälligt för att kunna gräva.
  • Se till att du har allt material som krävs. T.ex. dräneringsrör, rörböjar, rensbrunn, dagvattenbrunn/sandfång, lättbetäckning, fiberduk, dräneringsgrus samt ett material som ska fuktisolera.
 

När det är dags att börja gräva

När du gjort alla förberedelser och det är dags att börja gräva så är steg ett att gräva upp marken cirka en meter ut från och runt husgrunden. Det ska vara så pass djupt att du kommer minst 50 centimeter under grundsulan på huset. Viktigt är också att dräneringsrören ska kunna placeras ca 150 mm under husgrundens nederkant. Det är ett väldigt tungt och slitsamt arbete att gräva. Med fördel hyr man någon som gräver åt en, men man kan också använda en grävmaskin på egen hand för att underlätta arbetet. Det finns mindre modeller som passar bra för detta ändamål. Behöver man så finns det också tillbehör som förser dig med rätt storlek på skopor och fästen till grävmaskinen.   Bildkällor: Swepac narkvibrator från Nordisk Maskin, Kubota minigravare – KX057 Wikimedia Commons     Tyvärr så kommer trädgården att bli delvis förstörd efter ett dräneringsarbete. Där kan markvibratorer som snyggar till marken vara till hjälp, för att på ett smidigt sätt få tillbaka trädgården i ett bra skick igen efter att dräneringen är klar.   Du ska gräva ca 1 meter ut från husgrunden och minst 50 cm under grundsulan. Bildkälla: bolist.se     Att man vill gräva allt på en gång kan kännas lockande, men det är inte att rekommendera. Det beror på att om huset är allt för fritt från stöd så kan huset komma i rörelse. Därför är det smartare att gräva i etapper.  

Efter grävningen

  • När grävningen runt hela huset är klart ska man rengöra grundmuren med stålborste. Använd dock inte vatten, då det tar lång tid för grundmuren att torka. Här är det även dags att inspektera husgrunden och ta bort eventuella redan befintliga dräneringsmaterial.
  • Nästa steg är att leda bort vatten under marknivån och därefter ovan jord. Gör så här:
  1. Lägg ut en geotextilduk i botten på den grävda rännan för att hindra att jord tar sig in.
  2. Lägg sedan ut 3 till 10cm högt dräneringsgrus i botten.
  3. Sedan är det dags att lägga på dräneringsröret. Röret har små hål där vattnet tar sig in och sedan leds bort i väg från huset.
  4. För att skydda husgrunden från fukt använder man antingen en så kallad platonmatta eller isoleringsskivor av olika slag som viks över rännan och fylls på med dräneringsgrus.
  5. När det är dags att leda bort vatten ovan jord så brukar man använda ett lager av grus eller matjord och en täcklist på grunden.
Du kan läsa en mer detaljerad guide med fler bilder på bolist.se eller byggmax.se. Bildkälla försättsblad: VårVilla

Allt du behöver veta om golvvärme

Written by Hemmafixaren. Posted in Värme och Energi

Att installera golvvärme i hemmet har blivit allt mer populärt. Golvvärme är både skönt för fötterna och en bra källa för uppvärmning, särskilt inne i badrummet. De flesta bostäder, särskilt villor, har redan golvvärme installerat. Men det finns så klart bostäder som inte har den här lilla vardagslyxen, och därför har vi för dig som funderar på att skaffa golvvärme samlat ihop all den information som du behöver veta om just golvvärme. I det här inlägger kommer vi att gå igenom:
  • Att tänka på med golvvärme
  • För- och nackdelar med golvvärme
  • Hur man installerar golvvärme själv

Att tänka på med golvvärme

Vad ska man tänka på innan man lägger golvvärme? Finns det olika typer av golvvärme, och kan jag göra allting själv?
  • Innan du börjar lägga golvvärme så är ett stort tips att ta hjälp av en behörig expert för att avgöra vilken typ av golvvärme som passar till det rum du vill installera det i. Det går alldeles utmärkt att lägga vattenburen golvvärme själv, men låt gärna en certifierad rörmokare trycktesta och ansluta systemet.
  • Om du valt att installera elektrisk golvvärme med värmekabel och värmefolie, så måste du låta en behörig elinstallatör installera detta. Det går dock bra att lägga ut och förbereda vattenburen golvvärme själv.
  • Vilken typ av golvvärme du väljer baserar du på vilken uppvärmning du har. Har du till exempel ett eluppvärmt hus så ska du ha elburen golvvärme. Vad du har för grund i golvet spelar även roll för vilken värmelösning som läggs in.
  • Vill du installera golvvärme i badrum eller andra våtrum så behövs tätskikt och tillräckligt med isolering.
  • Tänk även på att se till att det finns tillräckligt med utrymme att ta av eftersom golvvärme tar en bit på höjden.
  Bildkälla: Kakeldaxgruppen  

För- och nackdelar med golvvärme

Nu när du har koll på vad du behöver tänka på och ta reda på innan du lägger golvvärme så är det bra att veta vad det finns för för- och nackdelar. Kommer du att spara på energin? Och går det att byta värmekällan om jag inte är nöjd? Fördelar:
  • Man slipper kalla golv och det ger en skön och jämn värme.
  • Det är lättare att städa eftersom det inte finns några element som dammar eller är i vägen.
  • Det är energieffektivt och oftast kan man få lägre uppvärmningskostnader.
  • Elektrisk golvvärme är ett fristående system som inte kräver något centralt uppvärmningssystem eftersom det ansluts direkt till elen i rummet.
  • Varje rum styrs av en egen termometer så att man enkelt och smidigt kan välja vilken värme man vill ha i varje rum.
  • Det finns ingen risk att rören fryser om ni väljer elektrisk golvvärme.
Nackdelar:
  • Väljer ni vattenburen golvvärme finns det en risk att rören fryser.
  • Elektrisk golvvärme kan vara ganska dyr i drift.
  • Det går inte att byta värmekälla om du väljer elektrisk golvvärme. Det går det däremot att göra om du väljer ett vattenburet system, då kan du byta till den värmekälla som är billigast för tillfället.
  • Du kan inte installera elektrisk golvvärme på egen hand.

Hur man installerar golvvärme själv

Den här punkten syftar på vattenburen golvvärme. Detta är bara ett exempel, och detta exempel berör vattenburen golvvärme i ett kök med trägolv som du vill byta ut mot klinker (exemplet är hämtat från ViiVilla). Guiden är ganska enkel, så om du vill ha lite mer ingående information om inkoppling för värmesystem eller risk för sönderfrysning av rören, så kika gärna in på “Hur man installerar golvvärme”. Lägg vattenburen golvvärme själv:
  1. Riv ut trägolvet.
  2. Regla upp med nya golvreglar.
  3. Limma och skruva fast spårade spånskivor på reglarna.
  4. Fräs ut spår för vändningarna vid väggarna och montera värmespridningsplåtar i spåren.
  5. Montera golvvärmerör.
  6. Skruva och limma fast golvgips ovanpå golvvärmen.
  7. Lägg klinker.
  8. Montera en termostat i samband med belysning.
Klart! Har du flera frågor och funderingar kring golvvärme? Det bästa du kan göra är att läsa på och samla på dig så mycket information du kan innan du påbörjar installationen. Är du osäker på hur du ska göra så vänd dig till en behörig elinstallatör, eller låt en expert fixa med hela processen.  

Överlåtelsebesiktning – Vad du behöver tänka på och varför det är så viktigt

Written by Hemmafixaren. Posted in Uncategorized

Allt med banken och flytten, och allt verkar vara i sin ordning – i alla fall på ytan. Innan du köper ett nytt hem så vill du se till att det är en frisk bostad, helt enkelt se över vilket skick som bostaden är i och undersöka om det finns några brister som utåt sett inte syns som kan påverka affären. Som köpare har du undersökningsplikt, så redan på första visningen bör du se över det som du kan. Men det finns så klart aspekter som du själv inte kan upptäcka eller känner till – därför rekommenderar vi att låta göra en överlåtelsebesiktning, ta hjälp av ett par andra ögon helt enkelt.

Så går en överlåtelsebesiktning till


En överlåtelsebesiktning – husbesiktning i vardagstal, går till på det sättet att en besiktningsman tar sig an att lära sig allt hen kan om er tilltänkta bostad genom ritningar, bygglov och annan dokumentation. Säljaren av bostaden har upplysningsplikt vilket innebär att denne måste dela med sig av all den information som kan behövas inför en besiktning. Säljaren ska även informera om eventuella renoveringar, gamla skador eller dylikt som kan vara bra för dig som köpare att veta. Sedan sker en så kallad okulär kontroll: en okulär kontroll är när besiktningsmannen gör en grundlig undersökning av bostaden genom att titta, lukta och känner på alla synliga befintliga ytor. Alla ytor av bostaden granskas, både de invändiga och utvändiga. Om ni har önskemål om att granska en specifik yta eller del av bostaden så kan besiktningsmannen göra detta mot en extra kostnad (läs mer om detta hos Hemnet under ”Så går en besiktning till”).  

Varför det är viktigt att göra en besiktning?

Som vi nämnde tidigare så har du som köpare undersökningsplikt, men det finns inga krav på att göra en besiktning. Men genom att låta göra en överlåtelsebesiktning så ser du till att du uppfyller din del av din lagstadgade undersökningsplikt innan ni skriver på köpekontraktet. Vissa fel på en bostad är svåra att upptäcka själv under en visning, och har du otur har mäklaren och säljaren omsorgsfullt försökt dölja ”mindre” skavanker för dig och andra spekulanter. Det är därför extra viktigt att anlita en besiktningsman då denne kan upptäcka fel så som fukt och mögel, som är exempel på brister som är lätta att dölja på en visning. Ett annat exempel som du som köpare kanske inte tänker på är att du köper bostaden i det skicket det är under affären, vilket inkluderar alla hål i väggen som tidigare ägare har gjort. Detta innebär att säljaren inte har någon skyldighet att spackla för hålen vid utflytt. Detta är något som en besiktningsman kan upplysa dig om.




En annan klar fördel med en överlåtelsebesiktning är att detta är ett sätt för dig som köpare att kontrollera att bostaden lever upp till vad säljaren lovat, vilket kan minska en eventuell framtida tvist. Samma exempel med hål i väggen: har du sett till att en grundlig undersökning har gjorts innan köpet så vet du om hur många hål det ska finnas i väggarna, och kan därför upptäcka om nya hål eller andra skador har uppstått efter köpet. På Svensk Fastighetsförmedling kan du läsa mer om hur själva besiktningen går till. Badrum inspekteras vid överlåtelsebesiktning. Fotokälla: CAC Sweden Tak inspekteras Fotokälla: SBR  

5 viktiga saker att tänka på

  1. Gör besiktningen innan du skriver på köpeavtalet
En överlåtelsebesiktning ska alltid göras innan du skriver på köpeavtalet. Varför? Därför att du kan förhandla om priset eller dra dig ur köpet om eventuella brister och skador skulle upptäckas vid husbesiktningen. Om det finns anledning till att besiktningen inte kan göras inom en rimlig tid så ka du begära att en så kallad besiktningsklausul läggs in i kontraktet, som ger dig möjligheten att häva köpet vid upptäckten av fel på bostaden utan att ange något skäl. Dock kan du inte använda besiktningsklausulen för att häva köpet bara för att du ångrat dig eller hittat något bättre då du har lojalitetsplikt mot säljaren.
  1. Anlita en godkänd besiktningsman
Anlita inte vilken besiktningsman som helst, utan var noggrann med att anlita en godkänd besiktningsman, och detta kan oftast mäklaren eller banken tipsa om. Var gärna själv med under besiktningen så att du har stenkoll på bostadens styrkor och svagheter!
  1. Allt ingår inte
Efter besiktningen av bostaden så sammanställs ett besiktningsprotokoll som beskriver skicket på bostaden, eventuella brister och rekommendationer på hur dessa kan åtgärdas. Men, inte allt ingår – bland annat:
  • Kontroll av elinstallationer
  • Kontroll av skorsten, eldstad eller värmepanna
  • Kontroll av ventilation, värme, vatten och sanitet
  • Kontroll av hushållsmaskiner
  • Kontroll av svåråtkomliga eller stängda utrymmen, som vind eller krypgrund utan inspektionslucka
  • Mätning av radon, asbest, vattentillgång eller vattenkvalitet
  • Kontroll av andra icke-synliga delar, till exempel snötäckta tak
Källa
  1. Ingen garanti mot dolda fel
Det heter dolda fel av en anledning: detta är fel som helt enkelt inte var möjliga att upptäcka ens vid en noggrann besiktning. En överlåtelsebesiktning är alltså inte en garanti för dessa, men är däremot ett krav om du vill teckna en försäkring mot dolda fel.
  1. Även säljaren tjänar på en inspektion
Det är inte enbart köparen som tjänar på att låta göra en överlåtelsebesiktning, utan även säljaren tjänar på att göra en sådan. Ett exempel på detta är att en fuktskada upptäcks under besiktningen, som gör att köparen som låtit göra besiktningen inte vill genomföra affären; men eftersom säljaren nu är medveten om denna brist så kan denne göra något åt detta inför nästa potentiella köpare. Vi hoppas att denna text har gjort dig något klokare inför ditt kommande bostadsköp. Drömhuset är bara en inspektion bort!                  

Att välja och installera värmepump

Written by Hemmafixaren. Posted in Spara pengar

Detta kan din nya värmepump göra för dig

Något som står helt klart är att en ny värmepump, är något som verkligen ger dig ekonomisk vinst under årens lopp. Faktum är att du inte alls behöver vänta länge för att se resultatet. Hos många återförsäljare finner du information om att du kan spara 80-90% av dina nuvarande uppvärmningskostnader. Är detta verkligen sant? I så fall skulle väl alla människor byta värmepump? Nja, att du skulle spara så mycket som 90% kan vara att ta i, men om du i realiteten sparar mellan 50-60%. Hur tycker du det skulle se ut? Faktum är ju att du kan ha en elräkning eller en uppvärmningskostnad på 4000-6000 kronor per månad under de kyligaste månaderna på året. Om du får ned den till under 2000 spänn. Ja, jag skulle i alla fall jubla, vilket jag också snart kommer att göra. Min värmepump gick nämligen åt fanders för en vecka sedan. Nu ska jag investera cirka 10 000 kronor, och sedan ska jag vänta på min vinst varje månad.

Det viktigaste är valet av värmepump

Av allting som rör värmepumpar så måste du ju göra ett bra val. I det fallet kommer valet av din värmepump att bli det viktigaste. För detta finns det dock en helt ny sajt online där de presenterar topplistor på värmepumpar och andra produkter online. Det är advized.se som jag talar om. Faktum är att denna informativa och oberoende sajt verkligen har potential att utvecklas till något riktigt bra. I vilket fall valde jag min värmepump från Advized’s topplista av bästa värmepumpar 2019 som fanns där. Valet föll på en Mitsubishi Netsu 20, och nedan ser du vilka jag anser var de bästa valen.
  • Mitsubishi Netsu 20: Varför jag valde Mitsubishi framför Panasonic vet jag egentligen inte. Nu har jag kyl och frys i detta märke, samt även en dammsugare. Sedan har de en reglerbar underhållstemperatur och ett mycket energibesparande system. Priset på 10 900 kronor tilltalade också mina smaklökar.
  • Panasonic NZ25TKE: Att Panasonic hör till det som ska kallas kvalitet, vet väl de flesta. Min första streo var en Panasonic. Den fick jag när jag var 12 år, och den fungerar fortfarande. Panasonic värmepump kom med 3 års garanti, och klarar temperaturer ned till -35 grader.
  • Ambista Azure 25 II: Här placerade de denna längst ned på listan, men jag har tidigare varit i kontakt med detta märke, och vet vilken hög kvalitet de håller. Dessutom var priset på runt 10 000 för denna utrustning mycket lovande.
Mitt val är gjort, och jag väntar på leverans så att det återigen kan bli ordning på allt. Nu är det ju så att säga bara installationen av pumpen kvar.

Att installera en ny värmepump

Denna sida heter ju doityourself.se, men ibland får även jag vika mig. Det finns helst enkelt saker där du måste ha vissa kunskaper, erfarenhet och de verktyg som krävs. Att handla ett set av verktyg för ytterligare 2-3 tusen spänn var inget för mig denna gång. Här nöjde jag mig att göra valet. Sedan blir det denna gång installation på entreprenad av fackmän som verkligen vet att de kan.

Skapa egna bilder och collage!

Written by Hemmafixaren. Posted in Pyssel

Att vara den som skapar sina egna bilder är också något som kan kallas för do it yourself. Faktum är ju att du första måste vara bra med kameran, för att först och främst ta den fina bilden på det du vill förära. Utan att vara för petig så krävs det faktiskt en del kunskaper för att ta en bra bild med en professionell systemkamera. Det är heller inte bara kameran som det handlar om. Det gäller att veta hur ljuset ska falla, så du tar ditt fotografi från rätt håll. Efter det så vill det till att vara med då det händer och verkligen fånga det du vill ha på bild. Nu kommer det vara många människor som säger att allting fungerar perfekt med den kamera de har i mobilen. Jo, det gör det också och du som tar bilderna med denna tingest är också en liten gör-det-självare. Förmodligen laddar du sedan upp dessa i ett digitalt fotoalbum på nätet, eller så blir det publicering och massor av kommentarer på Facebook och Instagram. När du vill göra något mera med en bild, som ett collage, en studentskylt eller förstora en bild för att sedan rama in den krävs det dock lite mera. Här har du då den stora nyttan av att kunna hantera en systemkamera på rätt sätt.

Skapa det perfekta collaget

Att skapa ett collage, handlar oftast om att ge en rolig upplevelse till någon som fyller jämt, eller för att visa upp en historisk händelse. Ja, det finns naturligtvis massor med andra anledningar. Hur som helst brukar det inte handla så mycket om att ta själva bilderna. Dessa finns redan och du väljer ut de som passar. Här brukar det användas ett tort och tjockt pappersark eller kartong. Efter detta tecknas det karikatyrer och klistras in bilder som sedan får sylvassa och roliga kommentarer. Detta är verkligen roligt och något som uppskattas och du kan göra helt på egen hand. Oftast blir det roligast och ett bättre resultat om flera går tillsammans och skapar detta collage.

Skapa den perfekta studentskylten

Något som också kan vara mycket enkelt att skapa på egen hand är studentskyltar. Här kan du använda precis samma teknik som vid skapandet av collage. Hur som helst brukar det vara så att studenten själv tycker att detta är något viktigt och ska vara snyggt och professionellt. I det fallet kontaktar du en fotoaffär som kan göra detta. De flesta fotoaffärer som skapar studentskyltar finner du online. Här är det bara att välja bilder och ladda upp dem samt sända kommentarerna via ett formulär.

Förstora dina bilder för att rama in dem

Något som också kan vara intressant är att visa upp olika händelser i livet med hjälp av en tavla på väggen. I det fallet är det många som förstorar sina bilder och ramar in dem. När du vill göra detta helt på egen hand kan det vara svårt, om du inte har tillgång till en fotostudio eller kan låna en. Här är det vettigt att låta fotobutiken förstora den bilder du vill rama in. Sedan kan du gå ut på stan och välja de perfekta ramarna och rama in bilderna på egen hand. Då har du ju nästan gjort allt på egen hand.

Fräscha upp köket och badrummet på egen hand

Written by Hemmafixaren. Posted in Inredning, Spara pengar

Att renovera köket och badrummet kan tyckas vara ett för stort och för dyrt projekt att ta tag i själv. Särskilt kök och badrum har mycket som behöver bytas ut för att rusta upp det, och är inte lika beroende av enskilda möbler eller annan dekor på samma sätt som ett sovrum eller vardagsrum. Därför blir det många tusenlappar som en måste punga ut på en gång när väl renoveringen ska sättas igång. Men det finns faktiskt saker som en själv kan göra hemma utan att det ska kosta skjortan! För att fräscha upp både kök och badrum krävs det inte mycket, en sådan liten sak som ny belysning kan göra mycket för ett rum. Men i det här fallet handlar det snarare om de små detaljerna för att fixa upp den stora helheten. Det jag pratar om är att byta ut de små detaljerna som handtagen på köksluckorna och skåpen, samt toapappershållare och handdukskrokar som finns både i köket och i badrummet. Med en så liten grej att byta ut handtagen till köksluckorna och skåpen så kan köket få en helt ny look, och det går lätt att ge köket en mer personlig touch med denna enkla sak. Det finns mängder av olika former, färger, material och stilar att välja mellan! En sida som vi rekommenderar att gå in på är barahandtag.se där det finns över 350 olika kökshandtag och köksbeslag till ett bra pris. För att veta vilka handtag som passar just för dina luckor så behöver du bara mäta avståndet mellan skruvhålen för att få fram det som kallas för c/c-mått och på det sättet kan du sortera vilka handtag som det går att välja mellan på barahandtag.se. Det går även att hitta nya toapappershållare och handdukskrokar på barahandtag.se – jag älskar verkligen den här sidan! Ett tips från mig är att ifall du till exempel har en hållare och krokar som är i ett blankt material, så kommer det bli en helt ny känsla i badrummet genom att bara byta till ett matt material istället. En så liten sak som kommer att göra så mycket i längden! Och det bästa med alla dessa tips är att inget kommer att kosta så mycket att plånboken skriker efteråt, och det går lätt att hitta allt det du behöver på en och samma sida istället för att behöva beställa från flera olika säljare.

Köpa eller fotografera själv?

Written by Hemmafixaren. Posted in Inredning, Spara pengar

När det handlar om DIY så kommer detta inte bara vara något som berör att bygga eller att ta hand om din trädgård på det enklaste och billigaste sättet. Kanske är det inte heller så att DIY alltid måste vara ett uttryck för något som är billigare än att köpa färdiga saker. Det kan helt enkelt vara så att du är en person som älskar att göra saker på egen hand, och då kommer kanske prislappen på detta äventyr inte ha så stor betydelse. Något som du kan göra själv och som du alltid kan påverka, är den konst eller de tavlor du placera på dina väggar. Frågan kommer då vara om du är den som vill ta tag i allt från grunden och skapa dessa på egen hand, eller om du är den som köper färdiga tavlor för ditt hem? Något annat är också vad det är som kan kallas för tavlor? Till att börja med så kan vi försöka att förklara med konst är. Egentligen är ju allt du skapar konst, vilket då betyder att allt detta kan samlas under namnet DIY. När det gäller konst i vardagligt tal så brukar detta förknippas med de prydnadssaker och tavlor du smyckar ditt hem med. Här finns det då möjligheten för alla som har en konstnärlig ådra att skapa de tavlor eller skulpturer du placerar i ditt hem på egen hand. I det fallet kommer det finnas många alternativ att välja på när det handlar om just tavlor. Här kan detta vara vackra målningar, medan det också kan vara fotografier och posters. Det hela handlar om vad du tycker blir det bästa valet och inom alla dessa områden kan du välja att skapa dem från grunden, eller bara montera dem.

När du skapar din konst på egen hand

Om du är den som vill smycka ditt hem med helt egna kreationer, så kommer detta innebära att du ger dig ut och målar eller fotograferar de motiv du önskar på egen hand. Detta är dock något som inte alls passar alla, utan för att kunna göra detta krävs att du verkligen har intresse för detta område. Hur som helst kommer det naturligtvis att vara svårare att måla, än att fotografera dina motiv. De flesta av oss kan hålla i en kamera och vara den som tar vackra bilder. Det som dock händer i alla av dessa fall, är att du behöver köpa eller investera i den rätta utrustningen för att skapa din konst och dina tavlor.

Det blir enklare att montera din konst

Det kommer här att finnas ett enklare val som faktiskt passar de flesta som vill ha vackra motiv på sina väggar. Detta är då att köpa vackra och eleganta foton som tagits av professionella fotografer. Detta val kommer då att finnas i två olika former. Det ena är att gå på fotoutställningar och köpa riktiga fotografier, som du sedan skaffar en passande ram till. I det fallet kommer du vara den som gör lite på egen hand, och på det sättet faktiskt kan få det precis som du vill ha det. Ett annat alternativ är att vara den som köper posters. Detta är idag något som är mycket populärt. Här kommer du att finna massor av dessa att välja på, och många av dem har också tagits at professionella fotografer. Här handlar det då istället om att du köper ett motiv som producerats och serietillverkas på papper. Naturligtvis kommer detta val medföra att du får ett motiv som många flera kan ha. Om detta dock är något som inte stör dig, kommer du alltid vara den som kan finna vackra motiv att placera på dina väggar i form av just posters.

Var finner du bra posters

När det är så att du gör valet av posters, så kommer detta vara en produkt som du finner på många platser. Beroende på vilken typ av bilder och motiv du söker, så kommer dessa att finnas på olika platser. När du söker de vanliga och traditionella bilderna, så går naturligtvis dessa att finna i den vanliga bokhandeln, men kan då vara något som blir alltför vanligt. Om det är så att du söker de mera ovanliga som kanske inte alla har, så kommer det bästa valet för att finna dessa vara att söka dem online. Här finner du ett stort urval som gör att även du själv kan göra lite på egen hand. Dessa posters säljs vanligtvis utan ram, vilket gör att du får välja denna och montera din tavla på egen hand.

Du kan göra nästan allt själv i din trädgård

Written by Hemmafixaren. Posted in Spara pengar

Att göra saker på egen hand är något som intresserar manga människor. Här handlar det om att få tillfredsställelsen av att verkligen stå för allt det fina på egen hand. För många blir detta en hobby och då speciellt för alla de som är husägare. Här finns det ju så mycket du kan göra på egen hand både inom- och utomhus. Nu är det dock en sak du alltid måste se upp med när du är den som vill fixa allting på egen hand. Detta är då alla de regler som finns. Får du verkligen göra det som du avser göra, eller kommer detta att kräva en fackman med utbildning? Nu kommer detta inte att vara någon som ser, såvida allt fungerar. Det är dock mycket onödigt när det inte fungerar och du helt plötsligt upptäcker att ditt försäkringsbolag inte kommer att ersätta skadan. Det kommer dock att finnas en plats rörande ditt hem där du i stort sett får göra allting precis som du själv vill. Detta om du inte ska göra någon stor förändring som det kommer att krävas ett bygglov för. Ja, du har förmodligen redan gissat att det handlar om din trädgård. Hur många husägare med en tomt, är inte intresserade av att fixa och dona i sin trädgård? Inte vill väl du vara den som får grannarnas blickar på dig som ägaren av kvarterets fulaste och mest misskötta tomt. Nä detta är det ingen som vill, men du kommer heller inte vara den som vill göra allt jobb själv, då detta kan vara något som upptar all din lediga tid. I det fallet kommer det att finnas ett antal bra val du kan göra för att underlätta ditt arbete i trädgården.

Tips på saker som underlättar och du kan göra själv i trädgården

Alla behöver lite inspiration och tips på vad som kan göras i trädgården för att denna ska bli fin och allt som står där ska hålla sig fint. Nedan kommer fem bra tips på enkla åtgärder som gör allt mycket bättre och enklare.
  • Välj en robotgräsklippare: Här kommer du att kunna spara mycket tid. Du kommer också att få en mycket välklippt gräsmatta på ett av de mest miljövänliga sätten. Det bästa valet du kan göra är att välja en självgående robotklippare från TECH Line, där du kan få ett bra val som kan klippa upp till 1000 kvadratmeter under bara 15000 kronor.
  • Skaffa dig bra trädgårdsverktyg: Något som är A och O i alla arbeten är att ha bra verktyg för det som ska utföras. I det fallet handlar det alltså om att det oftast är bättre att betala 200 kronor mera för en sekatör som verkligen gör jobbet. Ja, du förstår helt enkelt att du som betalar lite mera för din utrustning, faktiskt sparar både tid och pengar i längden.
  • Ta hand om dina utemöbler: Ja, visst! Du är den som gillar att snickra, men detta betyder väl inte att du vill jobba i onödan? Vill du verkligen vara den som byter bords- och stolsben samt andra delar på dina utemöbler med jämna mellanrum? Nä, det är klart att du inte vill. Här handlar det då om att vara den som ser till att olja alla utemöbler i trä, samt det eleganta altangolvet innan säsongen börjar varje år. Detta är något som du verkligen tjänar både tid och pengar på.
  • Planera det som ska utföras inför varje säsong: Du som planerar kommer ju alltid att veta vad du har att göra. Här kommer du att veta den tid detta kommer att ta samt hur mycket hela kalaset kommer att kosta. När du gör detta kommer du också alltid vara den som har en klar bild över allt det du behöver för att utföra varje arbete, samt hur resultatet kommer att se ut när allt arbete är klart.
  • Det finns saker du inte vill göra: När du finner saker som måste utföras, men detta är något du inte alls tycker om. Då finns det två saker du kan göra. Om det finns tonåringar i familjen kan dessa utföra detta arbete för att få sin månadspeng på sommaren då de är lediga från skolan. Ja, alla måste ju jobba för att få betalt, eller hur? I annat fall finns det skolungdom som utför massor av trädgårdssysslor mot betalning.
Copyright © All Rights Reserved by doityourself.se