Lär dig mer om gummilarver

Written by Hemmafixaren. Posted in Maskin & Elektronik, Spara pengar

I den här guiden kommer vi ge lite info om vad gummilarver är och hur du gör för att byta ut dem på din grävmaskin. Här finns också information så du vet vilka gummilarver du behöver för din maskin.    

Vad är gummilarver?

Namnet gummilarver eller larvband kommer från utseendet på det band som håller ihop hjulen på ett bandfordon. Banden underlättar att köra på, för andra fordon, svåråtkomlig terräng, så som mjukt underlag till exempel sand. Användning av fordon med vanliga hjul kan resultera i att man gräver ner sig i marken.  
Sprängskiss och förklaring av gummilarvband

Gummilarvens olika beståndsdelar. Foto från DRBWorld.com

  Gummilarver består av fyra komponenter.
  1. Gummi, den yttersta delen som skyddar stålet under.
  2. Stållänkar, länkarna håller ihop bandets stomme. De finns där för att skapa drivet av gummibandet.
  3. Stålkord, står emot spänningar och håller bandet styvt.
  4. Textillager, finns mellan stålkorden och stållänkarna och är där för att minska slitage
 

När är det dags att byta larverna?

   
Doosan minigrävare med gummilarvar

Att dina gummilarver glider, länkar är synliga eller har dålig spänning är säkra tecken på att dina larver behöver bytas ut. Foto ovan och i monteringsanvisningar från: gummilarver.nu

  Det finns fyra tecken du kan kolla efter för att veta om det är dags för ett byte av banden.
  • Minskad spänning. Viktigt är att hålla koll på att spänningen inte är för låg! I instruktionsboken för maskinen står det hur mycket du ska spänna, så att du inte spänner för mycket, det kommer att skynda på slitaget av gummilarverna.
  • Spruckna gummilarver. Det går inte att undvika att gummit spricker vid något tillfälle, men ser du sprickor är det dags att byta gummilarven. Om gummilarverna inte byts ut riskerar du att det bildas rost i stålband och stållänkar. Det finns många orsaker till att sprickor uppstår, terrängen du kör på men även felaktigt bruk.
  • Gummilarverna glider. Ser du att gummilarverna har glidit över kedjehjulet kan det finnas två orsaker till det: kedjehjulen är utslitna eller banden är utsträckta.
  • Metallänkar är synliga. Se till att underredet är rent, annars kan metallänkar gå igenom gummit.
 

Information du behöver veta

För att kunna byta banden måste du veta bandens bredd, CC mellan länkarna och antalet länkar. Denna information hittar du oftast på det gamla bandet på maskinen. Informationen brukar stå stämplad på yttersidan av gummit. Ifall informationen saknas kan du lätt mäta med ett måttband. Mät då gummibandets totala längd och avståndet mellan länkarna (också kallat CC), båda i millimeter. Räkna sedan hur många länkar det finns. För att lättare hålla koll kan du markera den länk du börjat vid och sen räkna alla varvet runt tills du kommer till markeringen. Du måste även ta reda på maskinens modell och fabrikat.  

Hur du byter gummilarver

Att byta gummilarver är relativt enkelt. Det underlättar ifall ni är två personer som utför jobbet. Tänk även på att ha på bra arbetskläder. Vad du behöver för att utföra arbetet är:  

Få bort det gamla bandet

  Precis som med en personbil måste maskinen först lyftas upp. Lyft upp maskinen med hjälp av schaktbladet eller grävmaskinsarmen och använd sedan domkraft eller lyftbockar för att säkra maskinen. Det räcker att maskinen är ett par centimeter ovanför marken. Skruva loss muttern som håller fast bandspänningen, bandspänningen lättar då fettet rinner ut. Kolla i instruktionsboken hur du gör. Med hjälp av din fot kan du trycka ner på mitten av bandet, då drar sig spännbandet lättare tillbaka. Du kan sedan testa att med händerna ta bort bandet från spännhjulet, funkar inte det ta hjälp av järnspettet eller plankan, samtidigt som du långsamt kör motorn framåt som driver bandet.  

Montera på nya gummilarven

  Lägg det nya bandet under maskinen och dra det över underredet. Montera först på kedjehjulet och dra sedan på spännhjulet. Använd inte järnspett till det då det kan skada det nya bandet. Skruva tillbaka muttern (som togs bort tidigare) för bandspänningsanordningen och fyll sedan på fett genom ventilen. Då du gjort det kommer spännhjulet att röra sig bakåt och spänna bandet. Pumpa inte in för mycket fett. Nu kan du försiktigt sänka ner maskinen igen och testa att det nya bandet rör sig som det ska. Ifall det inte gör det är något fel, försök då inte tvinga det att röra sig utan kontrollera istället vad som kan ha gått fel.    

Hur du undviker att larverna slits ned

  En faktor till hur mycket gummilarverna slits är föraren av fordonet. En förare som har rätt utbildning för att använda maskinen vet oftast bättre hur man undviker onödigt slitage. Såklart går det inte att undvika slitage helt, speciellt inte om maskinen används dagligen.
Slitna gummilarver

Slitet larvband. Foto: Wikimedia

Tänk på att det finns vissa förhållande som sliter mer på gummilarverna än andra, stenig mark, dåliga vägar, trottoarkanter och andra vassa föremål och ställen på vägen. Försök undvika dessa så långt det går och om det är nödvändig att köra gör det lugnt, så sliter du mindre på banden. Även skarpa och tvära svängar sliter mer. Tänk även på att salt, olja och kemikalier sliter på banden. Även temperaturen kan påverka, men det gäller endast extrema temperaturer över 45 grader eller under minus 25. Försök även att undvika att parkera på soliga eller regniga platser. Rengör gummilarverna ofta för att få bort jord, sand, sten och annan smuts.  

Hemmafixaren

Ivrig hemmafixare och en självutnämnd s.k. "handy man". Älskar allt som har med DIY-kulturen att göra. Försöker konvertera en luttrad hemmafixare, en i taget.
Copyright © All Rights Reserved by doityourself.se